LA NOVA SEU DE LA PROVIDÈNCIA

 

Història de l’edifici

L’any 1862 unes monges provinents de Barcelona es varen establir a Banyoles, on varen fundar el monestir de La Providència de les Germanes Clarisses. La seva principal activitat fou l’ensenyament de nenes, activitat que mantingueren fins a l’any 1984, amb l’excepció del lapse 1936-1939. Durant la Guerra Civil el convent fou expropiat i habilitat com a centre d’ensenyament primari, el Grup Escolar “Francesc Macià”, retornant a les monges al final del conflicte.

El 1990 la part de l’edifici del carrer de la Muralla fou cedit a Càrites i el 1998 finalment, la comunitat abandonà el convent. Des d’aleshores l’edifici s’ha destinat a acollir organitzacions benèfiques com són Càrites Diocesana i l’Associació Canaan.

L’edifici del convent és de planta ben organitzada amb cossos perpendiculars al carrer de la Muralla dins d’un dels quals hi ha l’església. L’edifici del convent ocupa el terç més septentrional de la finca, mentre que la resta de superfície estava destinat a hort del convent. La seva adreça és carrer de la Muralla, 42.

Tal com s’explica en el Catàleg de Béns Protegits del Municipi de Banyoles (Jeroni Moner, 2016) es tracta d’un edifici construït el 1866 d’autor desconegut, un convent de planta ben organitzada amb cossos paral·lels dins un dels quals hi ha inclosa l’església coberta amb una volta de canó amb falsos arcs torals. La façana es vertebra en tres parts a partir de dues franges verticals. En els laterals hi ha finestres d’arc de mig punt emmarcades. El cos central es caracteritza per un frontó triangular de línies simples i una gran rosassa. La porta d’ingrés a l’església, rematada per un arc de mig punt, és de pedra calcària grisa, com també les portes laterals d’arc rebaixat. Té un bonic campanar de planta octogonal amb finestrals amb arc en punta d’ametlla.

De convent a equipament públic

El 22 de desembre de 2020 la Comissió de Territori de Catalunya aprova definitivament el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Banyoles, que substitueix l’anterior Pla general d’ordenació urbana. Aquest POUM defineix en tota la finca del convent un àmbit de Pla de millora urbana, que té com a objecte establir la transformació d’aquest espai de manera que es garanteixi la protecció de l’església, per destinar‐la a equipament públic, i la creació d’un nou espai lliure públic entre la zona verda de davant de la muralla i la plaça de davant de Ca l’Ameller que les interrelacioni. El seu àmbit d’actuació, que es limita estrictament a la finca de l’antic convent, té una superfície total de 4.993,00 m², un 25% del qual es dedicarà a equipament.

El 6 d’agost de 2021 l’Ajuntament de Banyoles per una part, el Bisbat de Girona per l’altre i l’Associació Canaan‐Pla de l’Estany per una altra, van subscriure un conveni urbanístic per a la cessió anticipada de terrenys destinats a equipament de La Providència amb reserva i reconeixement de l’aprofitament a favor del cedent. Amb aquest conveni, el Bisbat de Girona ha cedit a l’Ajuntament de Banyoles la part ocupada pels edificis de l’església i el convent de la finca del convent de la Providència.

 

Façana del Convent de la Providència

 

Una ubicació estratègica

La ubicació escollida per a la llargament reclamada nova Biblioteca Pública de Banyoles és estratègica per diversos motius. Situada al llindar del Barri Vell i a tocar del barri de La Farga, és un autèntic encreuament de realitats socials i culturals molt diverses. Amb el Parc de la Muralla al davant, està  escassos metres del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (MACB), actualment en obres de remodelació integral, i d’altres espais patrimonials com El Tint.

L’obra del MACB i de la nova biblioteca farà de l’entorn de la Muralla i el convent de la Providència un autèntic pol social i cultural de la ciutat. Un entorn que estarà pacificat pel què fa a trànsit rodat, ja que junt amb les obres del MACB és peatonalitzarà el Carrer de la Pia Almoina i quan es construeixi la nova biblioteca es farà el mateix amb el carrer de la Muralla que discorre entre el parc i l’antic convent.

A més a més, el Pla de Millora Urbana de l’entorn de La Providència, pendent d’aprovació, preveu tot un sistema de places i jardins urbans que permetrà connectar el parc de la Muralla amb la plaça del Mas Peraseca, situada darrera l’antic convent i davant del mas Ameller. El resultat d’aquesta intervenció urbanística serà un entorn privilegiat per a la Biblioteca, que permetrà un accés amable i pacificat al futur equipament i en el qual s’integrarà com una part del mateix.

 

Plànol de situació de la nova seu

 

Característiques bàsiques

A banda de la ubicació, l’edifici de l’antic convent de La Providència oferirà una superfície molt important per a construir-hi la nova biblioteca. A l’espera del Pla de Millora Urbana que ordenarà el conjunt, la previsió és que es compti amb un mínim de 3.500 m² construïts i, per tant, un mínim de 3.000 m² útils. És a dir, que el nou equipament multiplicarà per 4 l’espai de l’actual Biblioteca Pública de Banyoles i Comarcal del Pla de l’estany a la Vila Olímpica.

Establint una comparativa amb el què preveu el Mapa de Lectura Pública de Catalunya de 2014, cal tenir en compte que, per a una Biblioteca Central Comarcal d’una ciutat de més de 20.000 habitants, la superfície construïda seria de 2.282 m² i la superfície útil de 2.053 m². Per a una ciutat de 30.000 habitants el dimensionament seria de 2.561 m² de superfície construïda i 2.305 m² de superfície útil. Així doncs, les dimensions de la nova biblioteca estaran per sobre d’aquests estàndards, permetent disposar d’un equipament de futur, ampli i flexible.  

El sòl de l’espai de la nova biblioteca és de 1.000 m² però, en tant que equipament, no té sostre. Es preveu que disposi de tres plantes (planta baixa més dues plantes) i també podrà disposar d’una o dues plantes o semiplantes soterrani.

 
Planta baixa de l'edifici de la Providència

Planta baixa de l'edifici de la Providència

 

Pla de treball

La construcció d’una nova biblioteca de les dimensions i característiques de la de Banyoles és un procés que se sol completar en un període d’entre 4 i 6 anys. Tot seguit es descriuen breument les diferents fases:


FASE 1: REDACCIÓ PROGRAMA FUNCIONAL (4 mesos)

  • Fase interna: Maig-juny 2022: Reunions amb equip de Biblioteca, Àrea de Cultura i diferents Àrees de l’Ajuntament, equip de govern i oposició.

  • Fase externa:

    • Dimarts 28 de juny de 2022, 20 h, Auditori de l’Ateneu: Com ha de ser la nova biblioteca? Pluja d’idees ciutadana sobre la futura Biblioteca Pública de Banyoles.

    • Fins al 15 de juliol de 2022: Enquesta en línia

  • Juliol-agost 2022: Tancament i aprovació del programa funcional.

  • Dimecres, 21 de setembre 2022, 20 h, Museu Darder: Presentació pública del programa funcional


FASE 2: CONCURSOS DE PROJECTES I D’OBRA (1-2 anys)

Convocatòria concurs de projectes.

Adjudicació del projecte guanyador del concurs.

Tancament i aprovació projecte arquitectònic bàsic.

Tancament i aprovació projecte arquitectònic executiu.

Convocatòria concurs d’obra.


FASE 3: EXECUCIÓ DE L’OBRA (2-3 anys)